Header Ads

Djeca spašavaju živote


"Ko god spasi jedan životspasio je čitav svijet."


Naša škola je prva škola u Bosni i Hercegovini u kojoj su učenici imali trening iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR).

Udruženje mladih "Izvor" Brčko u saradnji sa Evropskim vijećem za reanimaciju i Svjetskom zdravstvenom organizacijom organizovali su trening iz tehnika oživljavanja za djecu osnovnoškolske dobi pod motom "Restartuj moje srce".

Cilj ovog pilot projekta je obučiti djecu u pružanju pomoći u slučaju iznenadnog zastoja srca kako bi se pravovremeno pomoglo unesrećenom, i to na način da se ovakav trening iz kardiopulmonalne reanimacije uvede kao obavezan u svim školama Brčko distrikta, kao što je to učinila Švedska i time smanjila smrtnost od posljedica srčanog zastoja za 4 puta.

Bosna i Hercegovina prepoznata je od Evropskog udruženja za poremećaje srčanog ritma (EHRA) kao jedna od država s najvišim procentom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Evropi. 


Prema analizama Svjetske zdravstvene organizacije uvođenjem obaveznog treninga iz kardiopulmonalne reanimacije u škole u Brčko distriktu bi se za 20 godina smanjio broj umrlih od srčanog zastoja za čak 84 na godišnjem nivou.

Učenici VI razreda prisustvovali su treningu i vrlo brzo naučili kako se ponašati u slučaju da se zadese pored onesviještenog. Najzanimljiviji im je bio praktični dio treninga jer su na lutki za oživljavanje naučili kako pružiti kardiopulmonalnu reanimaciju.