Header Ads

Budi drug, budi cool


Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) ove godine smo prvi put obilježili u našoj školi. Tradicionalno se obilježava svake godine, obično u 2. mjesecu. Ove godine obilježio se 22.2.2017. godine pod sloganom Budi drug, budi cool.


Ovaj dan nastao je kao simbol dječaka iz Kanade koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala dječakovu potporu teško bolesnoj majci koja je bolovala od raka dojke. Vrlo brzo su se dječakovi školski prijatelji solidarizirali i pojavili u školi u ružičastim majicama koje su odmah postale simbol ove inicijative i borbe protiv vršnjačkoga nasilja, a kasnije i međunarodno priznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.


Što je vršnjačko zlostavljanje?

Vršnjačko zlostavljanje često započinje zadirkivanjem slabijeg i povučenijeg djeteta što otkriva njegove slabe točke i dovodi do toga da agresija nad njim postane intenzivnija i trajnija. Djeca izložena vršnjačkom zlostavljanju uobičajeno su omalovažena i socijalno odbačena i trpe neke od sljedećih oblika agresije od strane jednog ili više vršnjaka:
  • Verbalna agresija – ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima, opetovane prijetnje i sl.
  • Socijalna agresija – isključivanje iz aktivnosti, ogovaranje i širenje neistina o djetetu, okretanje najboljeg prijatelja protiv djeteta, pisanje grafita o djetetu, napadanje putem interneta i mobilnog telefona i sl.
  • Fizička agresija– guranje, hostilan govor tijela, prijeteće geste, tuča i sl.
Odnos napadača i žrtve obilježava neravnoteža emocija i moći, pri čemu je žrtva uznemirena, preplavljena ljutnjom i strahom, a napadač miran i nadmoćan.

Ne smijemo biti promatrači nasilja ili nijemi svjedoci. Svaki put kada prešutimo da smo vidjeli nasilje, postali smo suučesnici!