Header Ads

Evropski dan jezika


Danas je naša škola u organizaciji Vijeća učenika obilježila Evropski dan jezika koji se inače obilježava svake godine 26. septembra. Ovaj dan obilježili smo na kreativan način - radionicama turskog i mađarskog jezika.

Radionicu turskog jezika vodila je profesorica turskog jezika Azra Isić, dok je ugodan razgovor o mađarskom jeziku s našim učenicima vodila predsjednica brčanskog Udruženja Mađara "Petefi Šandor" Aranka Lukić-Tiring.
Šta je Evropski dan jezika?

Evropska godina jezika 2001., koju su zajednički organizovali Vijeće Evrope i Evropska unija, uspjela je uključiti milione ljudi iz 45 država učesnica. Aktivnosti organizovane tim povodom proslavile su jezičku raznolikost u Evropi i promovisale učenje jezika.

Nakon uspjeha te godine, Vijeće Evrope proglasilo je Evropski dan jezika. Opći ciljevi Evropskog dana jezika su:
  1. Upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika, kako bi se povećala višejezičnost i međukulturno razumijevanje;

  2. Promovisati bogatu jezičku i kulturološku raznolikost Evrope, koju treba njegovati i sačuvati;

  3. Podsticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje, bilo za studijske svrhe, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili za užitak i razmjene.